Skip to main content

Kaip ir kiekvienoje srytyje, taip ir karkasinio skydinio namo statybose, yra tam tikra terminologija, kuri pirmą kart medinį namą besistatančiam žmogui yra visiškai nepažįstama. Žemiau pateikiami pagrindiniai karkasinio skydinio namo fasado elementai. Taip pat, rasite trumpus aprašymus, kad ne tik susipažintumėte su terminologija, bet ir galėtumėte atsiversti šį straipsnį analizuojant mūsų gautą pasiūlymą. Kad įsivertintumėte kokie namo elementai yra įtraukti į mūsų skydinio karkasinio namo kainą.

Karkasinio skydinio namo fasado elementai arba, taip pat, vadinami kaip lauko dalys yra medinio namo neatsiejama dalis. Dažnai tai fasado elementai, kurių pagalba padedami “uždengti” sienų, stogo ar kiti jungiamieji mazgai. Taip pat, jie gali būti naudojami kaip dekoracijos, kurie namui suteikia išskirtinumo. Būtent šių dekoracijų pagalba, pasirinkus atitinkamus ornamentus arba jokių, skydinis namas įgauna sodybos, pirties arba modernaus gyvenamojo namo įvaizdį. Šiems fasado elementai turi nemažai galimų profilių, kurių geriausias versijas atrinkome ir sudėjome į savo dizaino katalogą (kad palengvinti jums išsirinkti), bet ir spalvas. Visi šie elementai yra iš medžio ir yra dažomi. Tad jie gali būti identiškos namo apdailai spalvos, arba kontrastingos. Dažnai yra mėgstama balta spalva, kad pabrėžti linijas ir išskirti namo zonas. Kairėje yra trys namai, trys variacijos. Viršutinio skydinio namo visas fasadas ir jo elementai, įskaitant langus, langų apvadus ir kitas dalis, yra vienos spalvos. Per vidurį, namas, kuriame išskirti tik balti langai ir jų lauko apvadai. O galiausiai matote skydinį namą, kuris turi beveik visas įmanomas lauko dekoracijas/apvadus, bet ir papildomai šie elementai yra išryškinti balta spalva. Tai jūsų pasirinkimas, jūsų architektūra ir jūsų dizainas. Taigi, aptarkime kaip kiekvienas iš šių karkasinio namo fasado elementų yra vadinamas.

Skydinio namo fasado elementų terminologija ir lokacija

skydinio-namo-fasado-elementai-dailylente-apvadai-vejalentes-pakalimai-kampiniai-zaibolaidis-dekoracija-palange
1
Medinės lauko apdailos dailylentės
2
Lango arba durų lauko apvadai
3
Lauko kampiniai apvadai (ornamentuoti)
4
Lauko kolonos (ornamentuotos)
5
Stogo balkiai – rąstai (arba jų imitacijos)
6
Kraigo dekoracija (žaibolaidžio dekoracija)
7
Vėjalentės
8
Pakalimai
9
Kaktinė lenta

Skydinio namo fasado elementai

1 - Medinės lauko apdailos dailylentės

Medinės lauko apdailos dailylentės dažnai vadinamos tiesiog lauko dailylentėmis, namo apdaila, o kartais “buitiškai” – piera. Tai vienas didžiausių skydinio namo fasado elementų. Lauko dailylentės ant sienų skydų yra uždedamos dar gamykloje. O į statybvietėje belieka uždėti vos kelias lentas ant sienų skydų sujungimų ar kartais aplink langus, duris ar sienų trikampiuose. Galimi įvairūs pasirinkimai pagal jūsų norus. pradedant nuo medžio – eglė, maumedis ar termo dailylentė. Jų kryptis – vertikali, horizontali arba net įstrižai einančios dailylentės, kurios dažniausiai dedamos tik trikampio zonoje, dėl papildomos dekoracijos. Taip pat, yra begalė profilių. dešinėje ir žemiau esančiuose nuotraukose matysite kelis pavyzdžius. O name viršuje pasirinktas profilis yra – rąsto imitacija. Dailylenčių profilius mes atrinkome pagal geriausias pločio ir storio bei tarpų tarp dailylenčių kombinacijas. Tad jums tereikės iš mūsų atrinkto katalogo išsirinkti labiausiai tinkamą. O jei tokios nerasite, visada dailylentę galime paruošti pagal jūsų brėžinį, nes jas gaminame patys savo gamykloje. Na o spalvos pasirinkimai čia beribiai, galite rinktis iš visų NCS paletės spalvų.

2 - Lango arba durų lauko apvadai

Tai medinės fasado dalys einančios aplink langą arba duris, kad uždengti užsandarint jų angas, bei jungimą tarp sienos ir lango. Taip pat, tai dekoracinis fasado elementas. Galimi skirtingi profiliai, nuo plačių ir ornamentuotų, iki minimalistinių plonų intarpų. Dažniausiai šie langų apvadai yra taikomi prie pasirinktų lauko dailylenčių, kad išlaikyti namo dizaino vientysumą. Jei lauko dailylentė yra vertikali, galima suformuoti “nematomą” lango apdirbimą be papildomo apvado. Tai šiuolaikiškiems namams tinkantis sprendimas.  Jiems vėlgi galimos visos NCS spalvos ir profiliai, nes gaminame juos patys. Kaip jau aptarėme aukščiau, būtent langų apvadai ir patys langai gali suteikti išskirtinumo jei parinksite jiems kontrastingą spalvą. Langų apvadai tai ne tik lentutės aplink langą, bet ir lango viršutinė ir apatinė palangės, bei ant šių nuožulnių palangių dedamos metalinės skardos. Jos apsaugo išsikišusias palanges nuo vandens sankaupų. Turime atrinktus tinkamiausius ir technologiškai teisingus sprendimus savo kataloguose, tad jums nereikės nieko galvoti, o tik išsirinkti iš jau paruoštų variantų. Visas komplektas lango apvadų yra uždedamas gamykloje. Nebent paliktos tik vietos, kurios yra arti kitų sujungimų ar priklauso nuo kitų apdailos detalių, bet tai daroma retai.

3 - Lauko kampiniai apvadai (ornamentuoti)

Šie apvadai tai mediniai fasado elementai esami kiekviename namo kampe, tiek išoriniame, tiek vidiniame. Jie gali būti paprasti ir lygūs, bet gali turėti ornamentą, kaip ir šiame name. Kampiniai apvadai naudojami, kad uždengti sienų skydų sujungimo vietas ir suformuoti gražų namo kampą. Tiesa, jei lauko dailylentė yra vertikali, dažnai kampas yra formuojamas su tomis pačiomis dailylentėmis. O jei dailylentė horizontali – reikalingas vertikalus kampinis apvadas. Žinoma, galima dailylentę supjauti kampu ir taip ją jungti be apvado. Tačiau tokiu atveju dailylentė turi būti montuojama statybvietėje po skydų surinkimo. Tad sugaištamas statybų laikas ir žinoma toks pasirinkimas kainuoja brangiau. Mes rekomenduojame dėti vertikalų lauko apvadą ne tik dėl laiko ir kaštų taupymo, bet ir dėl rizikos kad tokie dailylenčių galai gali pradėti riestis, trūkinėti. Ir po daug metų namo kampas gali nebeatrodyti taip, kaip pradžioje. Lauko kampiniai yra montuojami statybvietėje sujungus sienų skydus ir užsandarinus namo kampus.

karkasinio-namo-dalys-fasadas-horizontali-lauko-dailylente-dazyta-egle-karkasinis-namas
karkasinio-namo-dalys-fasadas-vertikali-lauko-dailylente-karkasinis-namas
karkasinio-namo-dalys-fasadas-horizontali-lauko-dailylente-karkasinis-namas

4 - Lauko kolonos (ornamentuotos)

Lauko kolonos turbūt visiems aiškus terminas, tai stulpai laikantys antro aukšto balkoną, terasą, stogą arba namo antro aukšto dalį. Tai skydinio namo fasado elementai, kurie labiau tarnauja struktūriškai, nei kaip dekoracijos. Jos gali būti paprastos kvadratinės lygios kolonos, bet taip pat galime jas padaryti ir apskritimo formos ir net išdrožti papildomus ornamentus. Šis namas būtent ir rodo pavyzdį kaip atrodo ornamentuota kolona. Dažniausiai kolonos yra derinamos prie namo kampinių apvadų tiek dizainu, tiek spalva.

5 - Stogo balkiai - rąstai (arba jų imitacijos)

Stogo balkiai – tai sijos, kuriomis suteikiama papildoma atrama stogo konstrukcijos elementams. Kartais jos būtinos struktūriškai. Tokiu atveju, klientai nori juos slėpti lubose, kas dažnu atveju būna įmanoma bent minimaliai. O yra ir matomas sijas mėgstančių klientų, prašo jas dėti papildomai kaip dekoracijos elementus ir ne tik palei kraigą, bet net 3-5 per lubų plotį. Vasarnamių, žiemos atostogų namuose šie balkiai dažnai pakeičiami rąstais, nes jie priduoda papildoma autentiškumo tokio tipo namams. Na o jei balkiai struktūriškai stogo konstrukcijai nėra reikalingi, klientas jų nenori matyti lubose, bet nori šio autentiško dizaino – galime daryti kraigo/stogo sijų rąstų imitaciją. Šiuo atveju rąstai yra tik dekoraciniai fasado elementai. Tai mažos balkių atkarpos, kurios montuojamos tik laukinėje dalyje ir į namo vidų nepatenka.

dekoraciniai-fasado-elementai-matomi-stogo-balkiai-rastai

6 - Kraigo dekoracija (žaibolaidžio dekoracija)

Kraigo dekoracijos gali būti labai skirtingos. Dažnai trumpi „stulpeliai“, kartais plokščia vertikali lenta, kaip vėjalenčių dalis. Moderniuose gyvenamuosiuose namuose retas kuris nori bent kokių kraigo dekoracijų. Tačiau kai kuriais atvejais, tokie elementai yra ne tik dekoracijos, bet ir turi tam skirtą paskirtį. Šio namo pavyzdyje, būtent tokia dekoracija yra slepiamas metalinis žaibolaidžio strypas. Žaibolaidžiai yra reikalingi tik nuo miestų labai nutolusiose, atokiose vietovėse, kur nėra miestui ar rajonui skirto žaibolaidžio.

7 – Vėjalentės

Vėjalentės yra rečiau kam žinomas pavadinimas. Tai lentos einančios pagal stogo šlaitą ir uždengiančios stogo konstrukcijų šoną. Jų plotis yra derinamas prie lauko dailylenčių ir kampinių apvadų pločio. Vėjalenčių lentučių skaičius priklauso nuo stogo sumuštinio storio. Bet čia vėl klientai gali rinktis ar nori 3 plačias lentas, ar pavyzdžiui 5, bet siauresnes. Jos gali būti dažomos kontrastinga fasadui spalva, kad pabrėžti stogo šlaitą. Jei namo dizainui yra pasirinktas matomų ornamentuotų gegnių sprendimas, vėjalenčių apatinę lentą galime, taip pat, daryti su tokiu pačių ornamentu.

8 – Pakalimai

Pakalimai yra dar vienas rečiau žinomas žodis skydinio namo fasado elementų terminologijoje. Tai lentos kurios montuojamos po į lauką išsikišusių stogu. Kitaip tariant po gegnėmis laukinėje namo dalyje. Jos būtent tam ir skirtos, kad uždengtų gegnių galus ir virš jos esančius sluoksnius. Taip pat, kad neleistų po stogu palįsti ir apsigyventi paukščiams ir vabzdžiams (virš pakalimų lentų dedamas tinklelis nuo vabzdžų). Tačiau, gegnių galai gali būti ir atviri – matomi, (kaip minėta skiltyje apie vėjalentes). Tokiu atveju, pakalimo lentos dedamos virš gegnių galų, taip jas paliekant matomas, bet uždengiant kitus stogo sluoksnius. Pakalimo lentos kalamos priešinga kryptimi nei gegnės. Pakalimų/stogo išsikišimo plotis standartiškai yra apie 60cm namo šonuose ir 40cm namo priekyje/gale. Moderniuose gyvenamuosiuose namuose dažnas nori jų mažesnių ir tai galime padaryti. Jei klientas nori, galima formuoti plokščius pakalimus, bet dažniausiai pakalimai tiesiog seka stogo šlaito kampą. Pakalimo lentos, kaip ir kampiniai apvadai ir vėjalentės, yra derinamos prie medinės lauko dailylentės pločio. Kadangi tai nėra namo dekoracija, o labiau uždengimo elementas, rekomenduojame jų spalvą daryti kaip sienų. Plokščių stogų namuose pakalimai dažniausiai nėra daromi, bet yra galimi.

skydinio-namo-fasado-elementai-pakalimai-ir-kaktine-lenta-vejalentes-langu-apvadai
Pakalimai
Kaktinė lenta

9 - Kaktinė lenta

Kaktinė lenta, tai lenta dengianti gegnių kraštus ir prie kurios tvirtinasi lietaus sistema. Namo priekyje ir gale montuojamos vėjalentės (palei gegnes), o namo šonuose (gegnių galuose) – kaktinė lenta. Šios lentos paprastos, tiesios, plokščios, be jokio ornamento, nes tai kaip ir pakalimai yra tik dengiamasis elementas, bet ne dekoracinis. Galimas spalvų pasirinkimas. Dažnai šios lentos spalva yra derinama arba prie stogo spalvos, arba prie lietaus sistemos spalvos, vėjalenčių ar kitų apvadų.

Palangė tarp aukštų

Nuotraukoje dešinėje yra parodytas namas su palange tarp aukštų. Tai nėra būtinas karkasinio skydinio namo fasado elementas, tačiau ne visada jis yra tik dekoracinis. Yra atvejų, kai dėl pasirinkto dizaino, struktūrinių, transportavimo galimybių, technikos statybvietėje ar kitų priežasčių, yra ribojamas skydų dydis. Dėl to vertikalūs sienų skydai turi būti dalinami pusiau ir norint išvengti dailylenčių pjūvio/jungimo vienoje linijoje yra dedama palangė tarp aukštų. Taip pat, kitas variantas kur naudojama tokia palangė – kai pirmas namo aukštas yra betoninis su tinko apdaila, o antras medinis su dailylente. Tarp šių aukštų dedama tam tikro “uždengiamo” dizaino palangė, kad nuo žemės nesimatytų jungimo tarp betono ir karkaso, bet būtų išlaikytas karkasiniam namui būtinas ventiliacinis tarpas. Bet kartais tai dekoracinis elementas, ir klientai nori pridėti ornamentuotų kontrastingų “linijų” namo fasadui.

skydinio-namo-dizainas-su-palange-tarp-aukštų
Palangė tarp aukštų
mano-karkle-balti-lauko-apvadai
Pokraiginė Dekoracija
Palangė tarp aukštų

Pokraiginė dekoracija

Pokraiginė dekoracija ne veltui yra ir vadinama dekoracija, nes tai yra dizaino elementas. Ne dažnai pasitaikantis, bet namuose kur reikia išlaikyti tam tikrą autentiškumą vietovei, yra mėgiamas. Šis elementas yra daromas pagal kliento norus, tad pateikę minimalistinį brėžinį ir norimą ornamentą, jį tikrai galėsime padaryti. Štai namui dešinėje (statytas Karklėje, Lietuvoje), siekiant išlaikyti vietinį architektūros stilių, buvo architekto parinkta būtent tokia minimalistinė lenkta pokraiginė dekoracija, kuri puikiai derėjo prie kitų baltų namo apvadų ir pridėjo išskirtinumo.